Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 19 mei 2017 HHNK: Start eerste maaironde wegbermen

HHNK logoBron: HHNK -Vanaf circa 15 mei 2017 tot 1 oktober 2017 maaien we in drie maairondes de bermen langs ca.1.400 km wegen, fietspaden en wegsloten. Het maaien gebeurt voor de verkeersveiligheid; voor vrij zicht voor de verkeersdeelnemers. Waar het verantwoord is voor de verkeersveiligheid, houden we de bermen bloemrijk.

Het maaien van de bermen gebeurt in drie rondes. De eerste is de zogenoemde 'veiligheidsronde', waarin we één meter aan weerszijde van de verharding maaien.

Deze ronde duurt van circa 15 mei 2017 tot 1 juni 2017 Rondom kruispunten maaien we de gehele berm, tot 50 meter vanaf de kruising. Vervolgens maaien we in twee ronden van zes weken wel de gehele berm. Deze tweede en derde maaironde vinden plaats van 1 juni 2017 tot 15 juli 2017 en van 24 augustus 2017 tot 1 oktober 2017. Onder normale omstandigheden moet twee keer volledig maaien voldoende zijn, maar als de verkeersveiligheid in het geding is, maaien we extra.

'Technisch' of 'natuurtechnisch' machinaal maaien

Het maaien gaat machinaal en wordt uitgevoerd door een aannemer of door de eigen onderhoudsmedewerkers. 'Technisch maaien' doen we op plekken met een relatief geringe natuurwaarde, plekken waar de berm smal is, waar veel bomen staan en/of kabels zijn ingegraven. Het is een snelle kostenbesparende maaimethode. Het gras wordt na het maaien geklepeld (stukgeslagen), waardoor het beter en sneller verteert.

Daarnaast doen we aan 'natuurtechnisch maaien' in bermen met een grotere natuurwaarde, bijvoorbeeld omdat er bijzondere planten staan. Hier wordt het maaisel binnen vijf dagen afgevoerd zodat de bodem niet verstikt raakt. Het gaat vaak om bermen die breder zijn dan 5 meter. Deze manier van maaien en afvoeren, stimuleert de biodiversiteit. Het hoogheemraadschap heeft vier proefvakken waar natuurtechnisch gemaaid wordt: de Klemweg in de gemeente Edam-Volendam, de weg langs de Zuiddijk in de gemeente Schermer, de Kanaaldijk in de gemeente Landsmeer en de Belkmerweg in de gemeente Schagen.

Rekening houden met verschillende belangen

Bloemrijke bermen zijn niet alleen vaak mooi om te zien, ze zijn ook goed voor de biodiversiteit. Zo trekken ze vlinders en insecten aan. Maar bepaalde planten kunnen ook zeer ongewenst zijn. Plaagsoorten die schade veroorzaken in de directe omgeving worden zoveel mogelijk vroegtijdig gemaaid, zodat de kiemkracht afneemt.

We doen ons best zoveel mogelijk aan ieders wensen tegemoet te komen, maar omdat het soms om tegenstrijdige belangen gaat, is het niet altijd mogelijk om iedereen tevreden te stellen. Ook kunnen we in een maaironde niet overal tegelijk zijn.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl