Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 26 juni 2017 Leden Provinciale Staten op de fiets in Scandinavië

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Leden van Provinciale Staten stappen 26 en 27 juni 2017 in Kopenhagen en Malmö op de fiets. Tijdens het werkbezoek doen ze ideeën op voor innovatieve en duurzame mobiliteit. Belangrijk onderdeel hiervan is het fietsbeleid. Namens de provincie zijn de commissie Mobiliteit en Financiën en gedeputeerde Verkeer en Vervoer, Elisabeth Post, aanwezig.

Slimme oplossingen

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Maar ook in Denemarken en specifiek Kopenhagen wordt veel gefietst en het fietsen op allerlei manieren gestimuleerd.

Vorig jaar kreeg Kopenhagen dan ook de titel 'Meest fietsvriendelijke stad van de wereld'. Ook Malmö doet veel in haar stad om de fietser meer ruimte en faciliteiten te bieden. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van fietssnelwegen en een duidelijke bewegwijzering door de stad. Ook mag de fiets overal mee in de trein, de metro en op de boot. Bij de bouw van huizen en hotels wordt steeds meer rekening gehouden met de fiets.

Smart Mobility

Kopenhagen en Malmö zijn koplopers op het gebied van duurzame mobiliteit en duurzame stedelijke ontwikkeling. Dit is een belangrijke reden voor de Statencommissie om beide steden te bezoeken en te kijken hoe de overheid de verkeersdrukte in een stedelijk gebied als de öresund-regio aanpakt. Kopenhagen investeert bijvoorbeeld in een intelligent verkeerssysteem. Inwoners kunnen met een smartphone anoniem gegevens over hun bewegingen (lopend, op de fiets, in de bus of in de auto) doorzenden naar sensoren langs de stadswegen. Het verkeerssysteem gebruikt deze data om verkeerslichten af te stemmen op het aantal voetgangers, fietsers en automobilisten. Ook de provincie Noord-Holland werkt met slimme technieken aan de doorstroming van verkeer en veiligheid op weg en water. Daarbij maakt zij graag gebruik van de kennis en ervaringen op dit gebied in het buitenland.

Programma

De Statenleden worden door de gemeente Kopenhagen bijgepraat over diverse fietsinitiatieven en slimme oplossingen in het openbaar vervoer en elektrisch vervoer. Op de fiets ervaren ze een aantal 'best practices', zoals een supersnelweg voor fietsers. In Malmö bezoeken ze Västra Hamnen een voormalig stedelijk havengebied waar duurzame woonwijken zijn ontstaan en Bike & Ride, een moderne fietsenstalling bij het centraal station die ruimte biedt aan 1500 fietsen. Ook op het programma staat het Bicycle House OhBoy, een appartementencomplex met op elke verdieping parkeerplekken voor de fiets. In de kelder van het gebouw staan deelfietsen, waaronder speciale fietsen om boodschappen en grote pakketten en mee te vervoeren.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl